Boos?

Maurice Plasky heeft natuurlijk gelijk. De Morgen gaat te ver door een artikel over een artikel in Joods Actueel over een stuk van de Vlaamse Opera naar hun voorpagina te bombarderen onder de gemene deler “boze joden”.

Het lijkt mij dat men nu wel mag stoppen met dat blad onder het vergrootglas te volgen.

Joods Actueel is ook maar het clubblaadje van een bepaalde fractie van de Joodse gemeenschap in het Nederlandssprekende deel van ons land die toevallig enkele interesses, belangen en (politieke) ideeën deelt. Fijn.

Een clubblad zoals er reeds ontelbare ontsproten aan de popularisering van de tekstverwerker. Niet altijd het papier waard, maar dat heet dan de ecologische prijs van vrijheid van meningsuiting.

Als bewoner van de Brusselse Rand ontvang ik bijvoorbeeld regelmatig Vlaamsgezind drukwerk. Spoorslag, De Zes, enzomeer. De toonaard van de artikels is meestal verontwaardigd, pissig tot bitsig.

De auteurs zijn met andere woorden “boos”. Boos over een onvlaamse beslissing van de regering, een kaakslag. Boos over de uitspraak van een Franstalig politicus. Boos over wat de Franstalige pers schreef. Boos over een middenstander die tweetalige communicatie pratikeert… U snapt waar ik naartoe wil.

Soms gegrond. Soms enigszins vergezocht. Soms volledig van de pot gerukt. Tanpis.

Maar stel u nu eens voor dat bij elke editie van één dezer periodieken er een spillover zou zijn naar de nationale pers. En wel in termen van: “de Vlaamse gemeenschap is weer boos”.

Daar zou protest op komen van iedereen die zich niet tot dit eerder Vlaams-Nationalistische stukje Vlaamse gemeenschap rekent. Begrijpelijk.

Wat ik maar wil zeggen: ’t Is niet omdat Joods Actueel zich al enkele keren in de ridiculiteit heeft gewerkt door lange tenerig te reageren op grappen van komieken of rubriekjes in brave tv-programma’s, dat hun boekske nu op de voet moet gevolgd worden door ’s lands resterende betaalde journalistieke krachten.

Of dat we Joods Actueel gelijk moeten stellen met de Joodse gemeenschap. Of…

Of ja. Laat maar zitten. Luister liever naar de nieuwste hit van CPeX voor de echte levenswijsheden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.