Gratis draadloos internet in Leuven

Waar kan de nomade medemens zijn laptopje (of smartphone) dezer dagen gratis en op draadloze wijze aan het wereld wijde web koppelen?

Welja, op free-hotspot.com is er voor alle steden wel iets te vinden, maar dat zijn er dan alleen die aangesloten zijn via het systeem van free-hotspot.com. Cafés of eetgelegenheden die zo gastvrij zijn om de eigen router voor klanten open te stellen, staan er niet bij.

Voor Brussel is er al een redelijk uitgebreide google map met wifi hotspots. Voor Leuven ben ik nog niks dergelijks tegengekomen en daar breng ik nu net een voornaam deel van het leven door. Vandaar mijn pretentieloze poging om het gat te vullen.
Grotere kaart weergeven

Hier de Google map met de hotspots die ik zelf vond. Dat zijn er niet veel, daarom een warme oproep aan de lezer om de kaart zelf aan te vullen met publiek toegankelijke locaties die wifi aanbieden.

Uitgesloten zijn hotspots van Telenet of  Belgacom. Voor zover ik weet zijn die niet gratis.

Een Google Account volstaat om wijzigingen aan te bregen in de map.

Nu nog een kaart met stralingsvrije zones ten behoeve van mensen die humeurig en verward raken van al die wifi-radiatie, en iedereen is content.

Update (via Willem in de comments): Nog properder dan onze Google map, is deze site om in heel België gratis draadloze netwerken te zoeken www.hierisgratiswifi.be

10 gedachten over “Gratis draadloos internet in Leuven”

 1. Hey, goed idee, was er zelf al mee gestart in een Google Docs spreadsheet maar dit is inderdaad iets wat we met meerdere mensen moeten aanpakken.

  Nog een vraagje, voegen we ook open access points toe waarvan het niet duidelijk is of het de bedoeling is dat ze open staan? Koutoubiya in de Muntstraat heeft bijvoorbeeld een open access point met de SSID linksys maar weet dus niet of dit per ongeluk open staat of het de bedoeling is.

  Nog eentje om toe te voegen: IMEC in Heverlee heeft een open netwerk.

 2. Ik vermoed dat het bij Koutoubiya wel de bedoeling zal zijn als service voor de klanten, dus die mag erbij.

  Maar ik zou geen access points toevoegen van mensen die hem open laten staan omdat ze niet weten hoe ze hun router moeten beveiligen. Strikt genomen is zoiets illegaal 🙂

 3. Er staat al een jaartje een hotspot op gasthuisberg (wirelessbelgie-leuven)en vorig weekend is er nog eentje bijgeplaatst aan de andere kant van de berg.
  Beide kijken uit over het dal van Leuven en zijn long-range outdoor hotspots, mits de juiste antenne en vrij zicht in heel leuven te gebruiken voor gratis toegang en internet.

  Meer info op http://www.wirelessleuven.be

  Mvg,
  stefan

 4. Ik zoek kandidaten die fon willen promoten bij de studenten. Als studentenstad is Leuven een goeie basis om gratishotspots (o.a. fon) meer bekendheid te geven. Misschien kunnen we loko, de studentenkringen & de fakbars overtuigen om gratis FON-hotspots aan te bieden? Als ik zie welk succes dit in Barcelona heeft, moet dit ook kunnen in Leuven. Misschien kunnen we een website maken (gratishotspotsinleuven) naar analogie van http://www.wifiinroosendaal.nl. Op termijn kan ik dan misschien een website (wifiinvlaamsbrabant) voor Vlaams-Brabant maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.