Mannen met baarden

(24/01/08) Dag 9 in Indonesië (4)

De laatste halte in Solo en dan weer naar Bali (en dan weer naar huis). We spreken af met de drie mensen van Jaker PO, nog een redelijk jonge partnerorganisatie die Vredeseilanden helpt opstarten.

Samengevat: ze brengen kennis van verschillende organisaties uit het land samen, organiseren dialogen met overheden, universiteiten en bedrijven, en ze bundelen die evidence om het beleid te verbeteren.

Om niet te lang op het abstracte niveau te blijven hangen, sturen ze ons door naar een kleine organisatie die lid is van het netwerk (en tijd heeft): een groep van 45 families, vandaag vertegenwoordigd door een divers kwartet met Рop ̩̩n uitzondering na Рgezichtsbeharing als gemeenschappelijk kenmerk.

Network organisation

De groep behelst zowat de hele internationale gemeenschap: van Indonesiërs over Duitsers, Canadezen, Amerikanen, Britten, Australiërs en ja… zelfs een Belgische familie. Ze behoren voornamelijk tot een begoede middenklasse, met bijna allemaal een ondernemersachtergrond.

Fan zijn ze vooral van de biologische rijst die de boeren van het Boyolali produceren. Vier leden baten ook een restaurant uit, waar ze enkel deze rijst aanbieden aan de klanten, met op de menukaart extra informatie over de herkomst van het product.

Toch ligt hun rol vooral in het advies dat ze kunnen aanleveren vanuit hun verschillende beroepsachtergronden. Met de ervaring die ze hebben in marketing en productontwikkeling, hebben ze zeer zinnige dingen te vertellen als het over verpakking of het vinden van nieuwe nichemarkten gaat. Informatie en kennis die boerengroepen vaak ontberen.

Op het eerste zich zou men dit gezelschap niet verbinden met ngo-werk, maar op hun schaal tonen ze wel hun meerwaarde met gratis advies en mond-aan-mond reclame. Ik hou wel van de informele manier om ideeën los te maken en te leren, al is er zeker nog ruimte voor verbetering,

Tot daar dus mijn reisverslag, dit was officieel de laatste episode. Een strijd waar ik maar liefst drie maanden heb over gedaan. Alzo heb ik drieledige missie van educatie, informatie en ontspanning die ook deze webstek hoog in het vaandel draagt, met zekere voldoening volbracht. Tot genoegen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.