Photoshoprel

Ha fijn, nog eens een schandaaltje op Internet. De Standaard begint met een nieuwe fotoblog en de eerste foto brengt al meteen malheur wegens een niet onopgemerkte manipulatie.

De foto vindt u hier. Duidelijkste symptomen van de brakke bewerking zijn de objecten (spandoek en vrouw) op verschillende afstand die toch in de focus liggen en de vele slecht weggegomde randen. Veel discussie was er dus niet nodig om uiteindelijk ook De Standaard hun fout te laten inzien. “Onervarenheid” heet zoiets naar het schijnt.

Zelfs als het bedoeld was als collage, zou het nog een triestige prestatie zijn. Ik begrijp niet hoe iemand er spontaan op komt om zo een complexe bewerkingen te willen uitvoeren. Een aanvaardbare foto nemen had in dit geval zelfs met een compact camera eenvoudiger geweest ?n een beter resultaat opgeleverd.

Neen, gemanipuleerde beelden op Internet zetten en ze als authentiek verkopen, het zit er niet meer in. Teveel kritische ogen die meekijken en niet te beroerd zijn om het aan te grote blogklok te hangen. De impact van dit geval is niet te vergelijken met de manipulatie door een Reutersfotograaf tijdens de Israelisch-Libanese oorlog, maar het chipoteren moet niet noodzakelijk van die omvang zijn om aan de deur gezet te worden. Gelukkig ging het hier om een stagiair… Het zal dus alleen een paar punten kosten zeker?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.