Korte reflectie over het zijn van de Waalse koe

Mijn Canon 350d met opstartproblemen zou weldra ergens in Nederland moeten arriveren voor een deugddoende reparatie (of vervanging). Om de eenzame uren te verdrijven, zullen we maar een fotootje uit de oude doos neerplanten: een familiefoto van een koe-gezin!

What are you looking at?

Maar er is meer. Dit is een Waalse koe! En omdat wij er ons van bewust zijn dat er tussen het Vlaamse en Waalse landsgedeelte onoverbrugbare, socio-economische en culturele kloven bestaan, geven wij graag een woordje uitleg.

In Walloni? zijn er heel wat mensen die aan landbouw doen. Dat is een economische activiteit die erg populair is in zompige gebieden waar niks anders mee aan te vangen valt omdat men anders vochtproblemen zou krijgen. Sommige van die landbouwers houden ook melkvee. In Walloni? zet men dat melkvee ook wel eens op een wei. Dan liggen die koeien tam te wezen op een grasbodem in plaats van op de vloer van een stal.

Opdat de verzamelde dieren binnen de perken van de wei zouden blijven, omheint men in Walloni? de grasvlakte door middel van pinnekesdraad. Deze omheiningsvorm is erg populair onder de Waalse landbouwers omwille van zijn relatief lage kostprijs en zijn hoge effectiviteit inzake het minimaliseren van ontsnappingen. Daarom dat men er ook aan denkt de pinnekesdraad toe te passen in het Waalse gevangeniswezen. Maar dat leidt ons allemaal wat te ver.

Maar u ziet het, jasperwiet.be draagt bij tot een beter intercultureel begrip tussen de verschillende gemeenschappen van dit verbrokkelde land.

Attente lezers hebben ook reeds opgemerkt dat er een fancy, dandy, flashy kadertje rond de foto staat. Naar het schijnt is het cool om die dingen rond foto’s te zetten, daarom dus dit folieke. Dit exemplaar werd overigens geplaatst dankij het sloppy borders script voor Photoshop. Het kan u maar van pas komen…

tags: , , , , , , ,

Een gedachte over “Korte reflectie over het zijn van de Waalse koe”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.