Chromolithe

Waarom niet nog eens terugblikken op Leuven in Scene? Toen was het om te beginnen al beter weer dan de laatste dagen en konden we ons visueel te goed doen aan het Leuvense stadhuis in kleur.

Leuven in Scene - Chromolithe

Dit schitterend schouwspel was een creatie van de Franse lichtkunstenaar Patrice Warrener. Een man met een geschiedenis, zo leert de research ons. In 1975 richtte hij Crystal Machine op met de Britse muzikant Tim Blake, een samenscholing die elektronische muziek bracht in combinatie met spetterende lichtshows. Voor de allereerste keer werd toen gebruik gemaakt van laserstralen, een nummertje dat Warrener nog eens overdeed toen hij met Yes mee op tournee ging. Die man is dus gewoon een pionier, quoi!

In de tegenwoordige tijd trekt de man de wereld rond om alllerhande gebouwen te verlichten met behulp van zijn chromolithe-techniek. De ietwat oudere heer heeft daarmee ondertussen al wat ervaring opgedaan, onder andere in Yorkshire en Gouda.

Niet iedereen vindt hem blijkbaar ongelooflijk sympathiek, maar ik heb hoegenaamd geen klachten over de mens. Hij was zelfs zo vriendelijk om even voor mijn lens te poseren.

Veto had overigens een kort interview met de kunstenaar, waarin hij het Leuvense stadhuis op volgende wijze bestoeft:

Het was het mooiste gebouw waarmee ik ooit gewerkt heb, heel rijkelijk versierd. Maar de rijkdom van het gebouw maakt mijn werk wel gecompliceerder. De eerste keer dat ik het gebouw zag, kon ik mijn ogen niet geloven. Ik wist echt niet dat zoiets bestond.

Dank u wel, Patrice. Louis zal het gaarne horen!

Klik hier om de volledige fotoset te bekijken, of hier om het geheel in slideshow te bekijken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.