Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is een klant rijker, en het ziet er sterk naar uit dat ik die klant ben. Jawel, deze jongeman is de facto afgestudeerd. Bijstuderen lijkt mij compleet overbodig, in mijn geval zelfs volstrekt onwenselijk.

Zo komt het dat ik dezer dagen vdab.be afschuim op zoek naar valabele kandidaat werkgevers. Daar zouden vraag en aanbod elkaar op de arbeidsmarkt immers moeten ontmoeten. Vlekkeloos verloopt deze ontmoeting helaas niet.

Hoe vind je immers op de vdab een job voor een communicatiewetenschapper? Redacteur/journalist, communicatieverantwoordelijke, researchmedewerker, marketeer,… in principe zou het allemaal mogelijk moeten zijn met mijn diploma en ik zie mij al die jobs doen ook. Kieskeurig ben ik dus niet.

Maar op de vdab-site is er niet echt een rubriek te vinden waar dit soort jobs onder geklasseerd worden. Geen enkele van die hoofdrubrieken deugt overigens. Transport & logistiek, bouw & constructie, productiearbeiders & -operatoren,… een mens zou bijna denken dat de diensteneconomie al weer achterhaald is. Of wat met de rubrieken “bedienden” of “dienstverlening”? Valt 95% van de ecomomie daar niet onder? En met een categorie als “kunst, landbouw, divers beroepen” schiet men zo mogelijk nog minder op. Dan maar op trefwoord zoeken, maar dat levert tot mijn grote spijt vooral volslagen irrelevante resultaten op.

En dan zijn er nog sites zoals Vacature.com of Jobat. Daar heeft men w?l rubrieken in de zin van “kunst en communicatie” of “redactie en communicatie”. Maar jammer genoeg voor het gebruiksgemak, overlapt het jobaanbod van hun databanken elkaar slechts gedeeltelijk. Ik heb ook geen goesting om drie keer mijn CV via een irritante procedure in hun databank te zetten. E?n keer op vdab is mij al genoeg. Deze parallelle kanalen dienen dus enkel om de stressbestendigheid van de argeloze werkzoeker te testen. Een complot, zeg ik u!

Neen, qua transparantie scoort die arbeidsmarkt wat mij betreft even hoog als de boekhouding van een Waalse huisvestingsmaatschappij. Contaminationeel gesproken is het een bos waarin een kat haar jongen tussen de bomen niet meer terug vindt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.