Zo wordt 2010

De jaarwende bracht andermaal een trein van zelden echt verlangde terugblikken en voorspellingen op gang. Daaronder enige zeer verdienstelijke pogingen, maar het dunkt mij dat zij allemaal op schromelijke wijze enkele voorname macro-maatschappelijke tendensen van uiteenlopende aard negeren.

De totale doorbraak van asociale netwerken
Je verzamelt er in een handomdraai al je vijanden en kan er met een flair van welgemanierde schoftelijkheid je afkeuring laten blijken dankzij de omnipresente “vind ik kut”-knop.

BV-schaarste bereikt tipping point
Niet de klimaatopwarming, grondstoffenschaarste of opflakkerende voedselcrisissen zullen in 2010 bepalend zijn, wel de voortschrijdende uitputting van BV’s.

Nog meer dan het Internet met zijn vervloekte gratis content dreigt de BV-uitputting het medialandschap tot woestenij te verschorren.

Nieuwe instituten zoals de griepcommissaris ten spijt, is de instroom van nieuwe BV’s te klein om een antwoord te bieden op de dodelijk uitval van BV’s en de toenemende vraag, nu ook de kwaliteitsbladen almaar meer steunen op de wederwaardigheden van de BV-gilde.

Verslaggeving over Facebookgroepen en De Slimste Mens kunnen in het begin van het jaar de schaarste nog even maskeren, maar daarna is het over en uit.

De regering stelt daarop in crisisberaad voor een cohorte BV’s uit pensioen terug te roepen. Ja, zelfs Will Ferdy wordt in alle kringen weer volledig gerehabiliteerd. Een piste op langere termijn is een gericht kweekprogramma, dat vanzelfsprekend per reality format naar de huiskamers verscheept wordt.

De telecom-oligopolisten blijven ook in 2010 het internet castreren
Ondanks de aangekondigde zegeningen, verlammen Tripple play en dichtgetimmerde settop boxen de markt verder.

Overal breekt mobiel internet door, behalve in België. De aanbieders vinden hun tarifering per 100 kilobyte perfect passen in de retro-tijdsgeest. “De praktijk van de voorbije tien jaar wijst bovendien uit dat 90% van onze klanten die nieuwerwetsigheden toch allemaal niet gebruikt”, luidt het in een reactie van de gevestigde spelers.

En wat is er nu van mijn voorspellingen van vorig jaar uitgekomen?

  • Op de ruïnes van de ineenstuikende woningmarkt zal ik mij in 2009 hopelijk enkele bescheiden vierkante meters woonoppervlakte verwerven. CHECK
  • De politierel blijkt nog meer opgeblazen dan de balans van een doorsnee grootbank. CHECK

Andere elementen zijn ofwel nog in opbouw, ofwel je reinste wishful thinking van mijnentwege.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.