Dik doen in de Perlan

Perlan

Van dat ploeteren in het zilte water van de Blue Lagoon krijgt een mens honger. Het was vooral die primaire lust die ons dreef naar het plateau waar de Perlan boven Reykjavik uittoornt.  Ik verlaat mij andermaal op Wikipedia voor een verhelderende toelichting:

Perlan (“De Parel”) is een cultureel centrum, iets ten noorden van de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Daarnaast is het een complex van warmwatertanks, die samen in totaal 21 miljoen liter kunnen bevatten. Oorspronkelijk was het complex alleen bedoeld voor de stadsverwarming. Begin jaren 90 werd het complex verbouwd en kreeg het de huidige vorm. Het werd geopend op 21 juni 1991. Vijf van de zes watertanks zijn nog steeds in gebruik. De zesde tank is omgebouwd tot museum. In het midden tussen de tanks staat een glazen koepel van 25,7 meter hoog. Hierin zijn een aantal winkels en bovenin een draaiend restaurant met cocktailbar gevestigd. Boven de tanks ligt een observatiedek. Het vernieuwde complex is ontworpen door de IJslandse architect Ingimundur Sveinsson.

Dat lijkt mij duidelijk.

In deze is vooral het draaiend restaurant onder de glazen koepel relevant. Het betreft een (naar mijn normen) poepsjieke keet waar wij met onze rafelende rugzakken en weinig “corporate” voorkomen danig uit de toon vielen. Maar we hadden een VISA-kaart en talrijke euro’s te besteden, die zeker na omzetting in IJslandse kroon fabelachtig ogen.

Perlan - Restaurant

In tegenstelling tot wat we de rest van de week geserveerd kregen, mag het eten hier voortreffelijk genoemd worden. Ik bestelde de kip,  voorafgegaan door een appetizer. Twee brokjes met gerookte zalm in de kern die al halverwege de slokdarm schuiven tegen de eerste gewaarwording van smaak.

Perlan - Restaurant

Gezellig was het wel op het roterende plateau. Volgens de toeristische informatie is het zicht waarlijk adembenemend van daar boven. Bij nachte is de zichtbaarheid eerder beperkt te noemen, maar de stadsverlichting oogt van daar boven ook niet mis.

Reykjavik by night

Aan het slot van de avond hadden we naar schatting iets van een 40 euro per persoon achter de kiezen. Daarvoor gaat men inderdaad al een paar keer naar de Quick, maar die draait voor zover ik weet nog niet rond.

Ziehier wat aanvullend beeldmateriaal

Perlan

Perlan

Perlan - Inside

Perlan - Inside

Perlan - Restaurant

Perlan - Restaurant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.