Hackers plunderen rekeningen

Paniek, kinderen! Want er zijn stoute hackers op pad!

Computerhackers zijn erin geslaagd om een tiental rekeningen te plunderen bij een grootbank. Om welke bank het gaat, wil niemand kwijt. Het federale parket is een onderzoek gestart. De dieven gebruikten een virusprogramma dat ook andere banken kan besmetten. Toch hoeft u zich niet meteen zorgen te maken, zegt Febelfin, de koepel van de financiële sector. Wie een antivirusprogramma heeft dat regelmatig wordt vernieuwd, zit veilig, klinkt het.

Bon, in feite is het dus niet meer dan via een foefke de logingegevens van iemand ontfutselen. Een afgeleide van phishing, quoi. Ook wel het virtueel equivalent van iemand op straat zijn VISA-kaart vragen onder het mom:  ik kan aan de hand van uw kaartnummer de toekomst voorspellen. Niks nieuws, zo oud als de ingegroeide teennagel, maar voor het slachtoffer minstens even hinderlijk.

Je kan in dit geval moeilijk zeggen dat de online banking systemen op zich onveilig zijn. Die systemen zijn uiteindelijk maar zo veilig als de gebruiker slim/voorzichtig is. Akkoord, wat een systeem goed maakt, is uiteraard dat het de domheid/onachtzaamheid van gebruikers incalculeert en tracht te voorkomen. Maar waterdicht zal dat gedeelte nooit worden.

En tja, dat van dat antivirusprogramma… Ik ben daar zelf niet zo van overtuigd. Meestal verstikken antivirusprogramma’s de computer met hun obese processen. En de goorste virussen en spyware doen zich daarenboven voor als…  een virusscanner (zie XP Antivirus 2008).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.