Het verwijderen van stoffelijk overschot, of Sensor Cleaning

Sensor dustHet is van dat: een bijhoorlijke vlek op de beeldsensor van mijn Canon 350d laat zich niet onopgemerkt. Die dingen gebeuren met spiegelreflexcamera’s, maar we zien het natuurlijk liever niet gebeuren. Het verbaast me ook dat ik zo snel prijs heb, omdat ik maar twee lenzen heb en bijgevolg minimaal van lens wissel.

Op zoek naar oplossingen, biedt de winkel van Nederlandse origine Foto Konijnenberg enkele opties aan. Ten eerste bieden ze het Green Clean systeem aan. Dat werkt met een soort ministofzuiger en – in tweede instantie – met speciale doekjes om de sensor proper te “wipen”. Ervaringen op Internet lopen uiteen van razend enthousiast tot “dikken bocht”. De prijs valt alleszins goed mee.

De tweede methode gebruikt speciale eclipsevloeistof in combinatie met sensor swabs. Blijkbaar gebruiken de meesten dit, en als het zo eenvoudig is als hier te zien is, dan zie ik het nog wel zitten. Goedkoop is het wel niet: 50 euro voor een paar doekjes en dan nog 10 euro voor de vloeistof.

Dan is er ook nog een “Visible Dust“-methode. Wat ik er van snap is dat een statisch geladen borsteltje de hoofdrol zou spelen en de stofdeeltjes dankzij de wetten van de elektrostatica zou aantrekken. Het ziet er alleszins bijzonder jolig uit.

Iemand ervaring met deze of andere methodes?

2 gedachten over “Het verwijderen van stoffelijk overschot, of Sensor Cleaning”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.