Venster-gerelateerde reflecties

Beste vrienden

Het daagt mij steeds meer wat een lamentabel besturingssysteem Windows toch wel eigenlijk is. En dan beperk ik mij nog tot de laatste twee versies, Windows XP en 2000 (al wat daar voor kwam was achteraf bekeken gewoon een schande dat het op de markt kwam). Ik heb de laatste weken weer heel wat systemen van particuliere gebruikers onder ogen gekregen en veel van die mensen klagen altijd over hetzelfde: hij gaat zo traag, meneer, vroeger ging het allemaal sneller en hij is nochtans pas nieuw.

Een blik op de taakbalk is meestal genoeg om het miseriepeil van de doorsnee pc vast te stellen: als daar 15 icoontjes staan, dan is de malaise al eenvoudig te verklaren.

Wat wordt er dan zoal mee opgestart? Onder de klassiekers bevinden zich het onvermijdelijke Quicktime en het al even overbodige Winzip. Vraag mij niet waarom dergelijke software zich al van bij het opstarten dermate moet manifesteren. Een kenmerk van buchtsoftware, als ik zo vrij mag zijn. Verder is er natuurlijk ook nog de obligatoire spyware die zich Internet Explorer-gewijs vastklit op de harde schijf om ongericht popups te openen.

Andere ziekmakers zijn steevast de virusscanners, genre Norton System Security, Panda Antivirus, enz. Zal ik u eens iets over virusscanners zeggen? Compleet overbodig! Ik heb nog nooit zoiets ge?nstalleerd en heb nog maar ??n keer een virus gehad. Sasser, als ik mij nog goed herinner en dat maakte gebruik van een fout in Windows waar pas de dag later een fix voor kwam. Geen virusscanner die mij had kunnen behoeden voor dat ongedierte. Virusscanners zijn des te overbodiger nu zowat alle providers en ook de Hotmails, Yahoos en Gmails alle inkomende mail al scannen op virussen. Waarom halen mensen virusscanners in huis? Misschien omdat Windows anders altijd bij het opstarten dwaze meldingen dat er een beveiligingsrisico is. Gezever natuurlijk en de meer ervaren gebruiker schakelt die onzin dan ook uit. Maar de doorsnee, brave gebruiker rent blijkbaar met panische angsten naar de winkel.

Voor de rest zuipen die scanners geheugen, lopen ze de god ganse dag op de achtergrond bestanden te scannen waardoor het hele systeem aftakelt. Geloof mij, liever een virus dan zo een systeemondermijnend onding waar u dan ook nog eens voor moet betalen.

Vroeger gaf ik altijd de gebruiker de schuld. Men moest maar geen bedenkelijke software installeren die van alles op de achtergrond laat draaien dat niet deugt, men moest maar geen Internet Explorer gebruiken, enz. Maar als 70% van de gebruikers er blijkbaar in slaagt om de prestaties van zijn computer al na enkele maanden te kelderen, dan is er toch ook iets mis met het besturingssysteem? Windows laat gewoon toe dat goede werking van het systeem geru?neerd wordt door gedegenereerde programma’s.

Een andere, dikwijls vergeten oorzaak van de slabakkende computer is het fenomeen van de gefragmenteerde harde schijf. Maar hoeveel mensen weten wat defragmenteren is, laat staan hoe dat moet gedaan worden? Komt daar nog bij dat de defragmentatiesoftware die bij Windows zit onwaarschijnlijke bagger is, die nog altijd ongewijzigd mee gaat sinds Windows 95. Je kan gewoon niet verwachten dat gebruikers wiens interesse niet verder reikt dan hun browser en hun tekstverwerker met zoveel dingen kunnen en willen rekening houden.

Bij MacOSX en Linux-distributies moet de gebruiker niks defragmenteren. Die systemen schijnen ook amper vatbaar te zijn voor virussen, spyware en andere zooi en dat is niet alleen omdat ze minder populair zijn. Het is vooral omdat ze niet zomaar toelaten dat diverse brolvari?teiten zich installeren. Moest Windows nu gratis zijn, dan zou ik nog aanvaarden dat men om de zoveel tijd de boel moet herinstalleren, maar het is geweten dat Windows een kostelijke zaak is.

Ik heb er nog niks van gezien, maar ik mag hopen dat Vista verbetering brengt. En hopelijk kom ik na deze post niet teveel als een afgebleekte nerd over. Anders zij het zo. Liever een nerd dan een kinderlokker, dacht ik zo.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.