Importarrogantie

Voor het goed voorkomen van de publieke ruimte wens ik mijn hoop uit te drukken dat de gemeenteraadsverkiezingen snel voorbij zijn. Ik doel met het voorgaande niet alleen op de gatlelijke plakkaten langs de wegen met portretten die getuigen van een fotografiegenre dat in de jaren ’50 reeds gedateerd was. Ik verwijs vooral naar de verschrikkelijke televisie die onze democratische hoogmis bij wijlen voortbrengt.

Ik ben nochtans niet snel ontevreden. Ik verteer zowat elk verkiezingsprogramma, hoe lichtvoetig het opzet ook. Maar ergernis is nooit ver weg, en als het op ergernisopwekkende figuren aankomt, spant Derk Jan Eppink dezer dagen onbedreigd de kroon. Welk gedrogeerd Censydiam-panel heeft voor dit mansmens ooit hoge waarderingscijfers uigesproken opdat hij alle debatprogramma’s in Vlaanderen mag blijven infiltreren? Dat belerende toontje, die huizenhoge arrogantie gecombineerd met Hollandse betweterigheid die dan resulteert in pseudo-kritische bijdragen… Ik zou daar haast mijn liefde voor het medium televisie voor laten. Gelukkig beschik ik over teveel ongestructureerde vrije tijd die dient ingevuld te worden middels visueel entertainment.

Vanavond in Terzake 06 XL deed Derk uit de doeken waarom CD&V aan de rand van het moreel verval stond. Hij baseerde zich voor deze verstrekkende conclusie op maar liefst ??n empirische waarneming: het verkiezingsfilmpje van Ivo Belet. Daarin wordt laatstgenoemde belaagd door een tomeloze fan die de grenzen van de Christelijke kuisheidsgrenzen dreigt de overschrijden door Ivo bloot te stellen aan haar fysieke verlokkingen.

Dat was meer dan een brug te ver voor Eppink. Die vond dat Belet maar eens moest stoppen met dat hip gedoe en moest zijn wat hij echt was: een saaie seut van de VRT-nieuwsdienst. CD&V dreigde volgens DJ Eppink zijn serieux en geloofwaardigheid te verliezen door het losbandige gedrag van de would-be burgemeester. En over verloren geloofwaardigheid weet Derk Jan alles sinds zijn terugkeer als objectief politiek analyst na zijn in dienst treding bij VVD-EU-commissaris Bolkestein.

OK Derk, ik begrijp dat het niet gemakkelijk is om elke dag iets te vinden om over te lullen in een verkiezingsprogramma op Canvas. Maar zoek het dan gewoon wat minder ver. Praat eens over het weer. Daar heb je ongetwijfeld ook verhelderende inzichten over die daarom niet minder deining veroorzaken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.