Objectief dagblad

Enkele Vlaams Belangers gaan zich in het Vlaamse medialandschap storten door het oprichten van een nieuw dagblad. Een objectief dagblad dan nog wel! Want in het huidige medialandschap maken linkse ratten de dienst uit die de dictatuur van de politieke correctheid willen opdringen aan hun weerloze publiek!

Ach, het gezaag over objectiviteit en kwaliteit van media is zo oud als de media zelf. Vlaams Belang vindt dat ze te weinig aan bod komen in de media, hun tegenstanders vinden d?t zelfs dan weer teveel. Uit extreem-linkse hoek is hetzelfde verhaal te horen. Daar heet het doorgaans dat “de burgerlijke media immer de kant van de machthebbers kiezen”. Zolang die kritiek van de twee kanten komt, zit je qua objectiviteit betrekkelijk goed, me dunkt.

En of dat gebrek aan objectiviteit gaat verholpen worden door zelf een dagblad op te richten waar gelijkgestemden de redactie bemannen, lijkt ook al even waarschijnlijk als een vuilnisman met smetvrees. Ik heb geen behoefte aan een gazet die eenzijdige meningen zit te ventileren buiten haar opiniekatern. En ik hoop dat het gros van het lezerspubliek nog altijd meer gediend is met het aan bod komen van verschillende stemmen. Ik wil verschillende meningen horen, ook die die lijnrecht tegen de mijne in gaan. Een eerlijk mens moet immers zijn mening durven bijstellen op basis van gegronde argumenten, of is dat te idealistisch gedacht?

Sommigen zien politieke talkradio zoals in de VS als het summum van vrije meningsuiting. De republikeinen hebben hun radiostations waar ze de liberals zwart maken en vice versa. Ik zie niet in hoe dit gepreek voor eigen kerk kan bijdragen tot een kritische publieke opinie. Het vergroot enkel de kloof en maakt elk redelijk debat uiteindelijk onmogelijk. Aan een dergelijke verspilling van het recht op vrije meningsuiting, heb ik geen behoefte.

Natuurlijk moet er constant kritisch nagedacht worden over de werking van de media. Op de eerste plaats moet dat door journalisten zelf gebeuren. Maar de steeds weerkerende kritiek dat het allemaal niet objectief genoeg is, om dan als alternatief het radicaal tegenovergestelde van objectiviteit aan te bieden, zegt me persoonlijk niks.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.