Radicale hervormingen NU

Dit land heeft nood aan hervormingen. Radicale hervormingen. Niet het soort hervormingen waar de gevestigde politieke partijen nu mee driebanden: anderhalve bevoegdheid naar de gewesten, een kwartje federaal en wat amechtig gekeuter in de pot van ’s lands geïnde lidgeld.

Stop daarmee. Ik zei: radicale hervormingen. Radicaal, zoals in: “afschaffen die handel”.

Laten we beginnen met het gewests- en gemeenschapsniveau. Bekijk toch eens de lijst met bevoegheden van de Vlaamse regering: economie, landbouw, milieu, media, armoedebestrijding, inburgering, toerisme, welzijn, openbare werken, energie, wonen, ruimtelijke ordening, sport, gelijke kansen, cultuur, onderwijs.

Leg daarnaast de bevoegdheden van de schepenen van een doorsnee stad of gemeente: economie, wonen, werk, openbare werken, toerisme, cultuur, gelijke kansen, sociale zaken, milieu, onderwijs, sport, handel, landbouw, ruimtelijke ordening, jeugd.

Ik zie: een mottig deken van overlappende bevoegdheden. Hetzelfde trouwens voor de provincies.

Zeg het mij. Waarom zouden wij pakweg in Leuven nog moeten bedelen bij de keizer-kosters in Brussel om ochhere een lap asfalt, of een paar honderd meter fietspad? Kunnen wij hier toch perfect zelf instaan voor onze openbare werken?

Waarom ons nog langer in knechtsgestalte laten betuttelen en bevoogden, in plaats van onze eigen energievoorziening, onze eigen landbouwproductie, onze eigen cultuurinitiatieven en ons eigen onderwijs uit te bouwen?

Waarom ons nog hoereren aan spastische decreetgevers hogerop, die elk initiatief vermolmen met hun verambtelijking, waardoor iedereen alles kan tegenhouden en niemand nog iets kan beslissen.

Het is u onderhand duidelijk. Het Vlaamse niveau is duur en volstrekt overbodig. Gedoemd om te verdwijnen. Beleid dicht bij de burger, rigoreuze decentralisering richting steden en gemeenten. Het ligt in de geschiedenis besloten. Historisch urbanisme.

Maar ik stel niettemin voor om die geschiedenis een handje toe te steken. Ja, dat is een boodschap aan de gladakkers aan de onderhandelingstafel. Durf eens out of the box denken.

Maak u verder geen zorgen. Ik blijf op café gaan en hou u op de hoogte van verdere baanbrekende denkrichtingen inzake staatsordening die zodoende in onze benevelde geesten fermenteren.

Een gedachte over “Radicale hervormingen NU”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.