Klein klein leugentje

Vrijdag viel ik nog ‘ns binnen bij de Keien van de Wetstraat. Aan tafel twee dames van verscheiden formaat en politieke herkomst: Mieke Vogels (Groen!) en Marie-Rose Morel (VB). Al bij al  een mooie uitzending, die mij zelfs even de hoop gaf dat er nog inhoudelijke aspecten aan bod gaan komen in deze kiescampagne.

Het gesprek verliep alles bij elkaar vlot en to the point. Onderling ging het er gemütlich en welgemanierd aan toe . Het leek alsof Vogels meer begrip voor Morel kan opbrengen sinds die laatste de praktische kanten van de hoofddoek ontdekte.

Minuten gleden voorbij en ik constateerde dat mijn ergernis nog geen enkele maal was aangesproken, wat eerder uitzonderlijk is bij deze slag van tv.

Tot plots het hoofdstuk energie werd aangesneden en Morel zich liet ontvallen dat ze de mensen iets wijs maken als ze zeggen dat de kerncentrales gesloten kunnen worden. Tot daar aan toe. Maar vervolgens zei Morel dat ze maar eens in Zweden moeten gaan kijken, waar de windmolens staan te roesten. Ze suggereerde nog gekscherend dat we die exemplaren voor een prikkie van de Zweden konden overkopen.

Staan de windmolens in Zweden te roesten? Heeft Zweden zijn bekomst van windenergie?

Nu heb ik de slechte gewoonte om tv te kijken met de laptop open. De zoekopdracht “wind farms sweden” was met andere woorden snel gemaakt. Het enige wat ik over windmolens in Zweden kan vinden, is dat ze er nog veel meer gaan zetten. Een klein klein leugentje dus, zo op het eind van de uitzending. Maar het was gezegd en het passeerde zonder meer.

Dat gebeurt mij nu iets te vaak. Dat er tijdens debatten van alle cijfers en feiten geponeerd worden, die niet of pas achteraf en dus veel te laat worden rechtgezet. Er zou achter de schermen een team van factcheckers moeten zitten dat tijdens de uitzending bepaalde beweringen natrekt en de resultaten live terugkoppelt naar de moderator.

We zouden zoiets natuurlijk ook zelf kunnen organiseren als er genoeg mensen met Google in de aanslag (al zou ook die nieuwe Wolfram uitstekend dienst doen) de verkiezingsdebatten volgen en hun bevindingen kenbaar maken (via Twitter bijvoorbeeld). TVtweets.be zou een geschikte tool kunnen zijn om het zaakje samen te brengen. Of ze er in Brussel iets mee doen, is nog een ander verhaal.

’t Is maar een los idee hé. Maar voor de hygiëne van onze democratie zou het wenselijk zijn als onze politici zich zo min mogelijk ongestraft in de “no fact zone” begeven.

Een gedachte over “Klein klein leugentje”

  1. Volledig mee akkoord en wil het gerust mee organiseren.

    Alhoewel ik mijzelf hier ook vaak op betrap in discussies die ik nog maar moeilijk kan winnen. Hoe vaak hebben ongecontroleerde statistieken mij al gered…:)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.