Punaise

Enkele Marokkaanse gezinnen uit Sint-Niklaas zijn geschokt door een ironisch bedoeld artikel over racisme in de schoolkrant Punaise van het Koninklijk Atheneum. Het artikel somt onder de titel Snelcursus: hoe word ik een racist? enkele mogelijkheden op om te werk te gaan. ‘Leer zoveel mogelijk woorden die beledigend zijn en minachting tonen. Zo kun je luie nietsnut en werkafpakker gemakkelijk voor dezelfde persoon gebruiken’, staat te lezen in het schoolkrantje. Er staan ook verwijzingen in naar het neersteken van een Malinees kindermeisje of nog de weigering om je te laten huwen door een zwarte schepen.

Directrice Nora Decaluwé ontmoet vandaag de misnoegde ouders. ‘Het artikel is geschreven door een leerlinge als een oefening ironisch schrijven voor de les Nederlands. Omdat de leraars en leerlingen van de redactie het zo goed vonden, is het in de schoolkrant verschenen. Maar spijtig genoeg zonder duiding dat het pure ironie is. Bijzonder vervelend, vooral omdat onze school verdraagzaamheid zo hoog in het vaandel draagt. We hebben hier een mix van culturen, religies en nationaliteiten, en dat koesteren we.’ (De Standaard, 11/9/2007)

En te weten dat dat allemaal vermeden had kunnen worden met één simpel ironieteken!

Misschien moeten we een duidelijke disclaimer opnemen bij elke humoristisch bedoelde boodschap. Nu de realiteit In de gloria reeds meerdere malen heeft ingehaald, weten mensen immers niet meer wanneer ze nu moeten lachen. Gelukkig zijn er nog de eindejaarshows van Geert Hoste, waar het duidelijkheid troef is. Nietwaar, Prins Laurent? (en de zaal proest het a priori uit).

Serieus nu. Het nationale nieuws halen met uw schoolgazetteke… dat moet toch de droom zijn van elke schoolkrant-hoofdredacteur?

2 gedachten over “Punaise”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.