De Auvibel-maffia

Ik probeer dus een bestelling te plaatsen bij cdrwinkel.com. Paar usb-sticks voor de familie, een compactflashkaart voor mezelf en nog wat cd-r’s en dvd-r’s. Druk op bestellen en… gaat niet. Een boodschap verschijnt op het scherm:

Beste klant,

In een rechtszaak zaak van auvibel tegen verschillende webshops heeft de rechtbank van eerste aanleg te Brussel in kortgeding beslist dat er geen CD en DVD zonder heffing meer naar Belgi? mag worden verkocht.

Wij mogen dus geen leveringen van CD en DVD naar Belgische particulieren uitvoeren.
Andere artikelen kunnen uiteraard wel nog besteld worden.

Bedrijven die geen eindgebruiker zijn kunnen wel nog CD en DVD bestellen.
Indien U als bedrijf wil bestellen en de produkten niet voor eigen gebruik bestemd zijn gelieve ons dan even te mailen (info@cdrwinkel.com)
Wij zullen dan uw account aanpassen zodat U wel nog media kan bestellen.

Wij zijn het helemaal niet eens met de beslissing van de rechtbank maar kunnen momenteel niets anders doen dan de verkoop van media tijdelijk te staken.
Natuurlijk gaan wij tegen deze beslissing in beroep.

Wij hopen dan ook snel een passende oplossing klaar te hebben.

Dank u voor het vertrouwen.

Blijkbaar dateert dat kortgeding al van vorig jaar ergens, maar het is nu pas dat ik het merk. Dat zijn dus die gangsters van de “Collectieve beheersvennootschap voor het kopi?ren voor eigen gebruik
van geluidswerken en audiovisuele werken” die het mij onmogelijk maken om nog cd’s/dvd’s te bestellen bij ??n van die degelijke online-winkels. Want ze willen een heffing op elk schijfje. En die heffing is niet min:

Dragers van het type CDR: ? 0,12/schijf
Voorbeeld: CD-R, CD-RW,…

Dragers van het type DVDR: ? 0,59/schijf
Voorbeeld: DVD-R, DVD+R,…

Wat is er trouwens mis met “kopi?ren voor eigen gebruik”? Verwacht men dat mensen een cd twee keer kopen: een voor thuis en een voor in de auto? Die toeslag zorgt niet minder dan voor een verdubbeling tot verdrievoudiging van de prijs. Als men zoveel moet neertellen voor een blanco schijfje, tja, dan zullen er des te meer denken: ik heb mijn zwijggeld betaald, nu mag ik kopi?ren tegen de sterren op. Niet echt natuurlijk.

Wel, ik gebruik eigenlijk nog amper cd-r’s om muziek op te zetten. Daar zijn harde schijven en mp3-spelers voor. Wellicht zijn die bij aankoop ook al belast, of zit dat er nog aan te komen. Ik gebruik die DVD’s om foto’s op te schrijven. Een RAW-bestand neemt een dikke 6MB per foto in. Dan is 4.7GB snel gevuld. Moet ik dan betalen om eigen auteursrechtelijk werk te bewaren?

Wat is de volgende stap? De schermen belasten omdat daar misschien wel illegale films op worden afgespeeld? En dan mijn bureau, omdat dat scherm waarop misschien wel illegale films worden afgespeeld zich nu eenmaal op een bureau bevindt? En misschien nog een extra heffing op de elektriciteit, want die maakt de aandrijving van duivelse apparaten als computers, schermen en dvd/cd-schrijvers mogelijk. Het gevaar zit verdorie overal!

Ik hoop van ganser harte dat de muziekindustrie met haar versteende businessmodel ten onder gaat. Dat is geen ramp voor degelijke artiesten. Er zijn genoeg andere modellen om te verdienen aan muziek, die rechtvaardiger zijn en vernieuwende dingen nog kansen geven.

2 gedachten over “De Auvibel-maffia”

  1. Zeer spijtig inderdaad. Ik heb het ook gemerkt toen ik online cd’s wilde kopen. Dan maar een ritje naar Nederland? Breng je er voor mij ook mee? 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.