Þingvellir

Þingvellir

Na onze zinledige omzwerving via het Noorden, pivoteerden wij ons dartele vehikel weer op het juiste spoor voor onze eerste officiële tussenstop op de Golden Circle tour: Þingvellir. Een fotogeniek plekje met historische trekken, zo weet ook Wikipedia.

Þingvellir (spreek uit ongeveer thingwetlir) is voor de IJslanders een meer dan historisch belangrijke plaats. De nakomelingen van stichter van Reykjaviks Ingólfur Arnarson stichtten in 930 het Alþing bij Þingvellir. Dit was de plaats waar ’s zomers elk jaar de grote grondeigenaars, boeren, krijgslieden, handeldrijvers en anderen bijeen kwamen om onderlinge vetes te beslechten, om huwelijksverbonden aan te gaan, om zaken te doen, om recht te spreken, om nieuwe wetten uit te vaardigen, om nieuws uit de verre uithoeken van IJsland uit te wisselen, om weergeld voor moord en doodslag te betalen of te ontvangen en om mensen vogelvrij te verklaren of te executeren.

Maar vooraleer wij het natuurschoon introkken, brachten wij een bezoekje aan het enige verwarmde gebouw in de directe omgeving: een winkeltje waar men toeristische informatie kon opdoen bij een bakkie koffie en een bescheiden versnapering. Om de heimwee te verdrijven kochten we een pak (vervallen) Bastognes, made in Herentals. Zelfs dat schamele bedrag deed ons bij gebrek aan IJslandse kronen naar de VISA-kaart grijpen. Faut le faire.

Voor het overige strekt een wandeling doorheen dit stukje propere leegte tot aanbevelen. De landschappen, de rotsen, de schone waterval, de stilte,… Dat kom je niet tegen door thuis op de voorverwarmde wc-bril te roesten. Au contraire, dat vergt hogere inspanningen om door de kniehoge sneeuw te baggeren.

Þingvellir

Volgens de geschriften is dit gebied ook de de scheidingslijn tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent, met de vlakte zelf als scheiding. Hier drijft IJsland door tectonische bewegingen met een gemiddelde snelheid van 1 à 2 cm per jaar uit elkaar. Niet dat wij daar terplekke last van hadden, maar toch: waar gaat dat eindigen?

Wat de foto’s betreft, is de fullscreen-versie van de slideshow eigenlijk een must om iets van het indrukwekkende karakter te behouden.

Þingvellir

Þingvellir

Þingvellir

Þingvellir

Þingvellir

Þingvellir

Þingvellir

Þingvellir

Þingvellir

Þingvellir

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.